DIETETYCZNE FRYTKI Z BATATÓW Z WEGAŃSKIM SOSEM SEROWYM

Dietetyczna frytki z batatów z wegańskim sosem serowym

Dzisiejsza propozycja kierowana jest nie tylko do wegan, lecz także do ludzi stosujących zdrową dietę lub dbających o linię. Frytki zamiast smażone, pieczone zostaną z odrobiną oliwy i aromatycznymi przyprawami. Z kolei dip o serowym posmaku zrobimy nie używając do tego ani grama sera.

To świetna imprezowa przekąska lub podwieczorek, który pokochają Twoi goście.

Pieczone frytki z batatów z wegańskim dipem a’la serowym

Dip bez nabiału jest także świetną alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy. Zamiast robić bazę sosu z ziemniaka, możecie użyć zwykłego jogurtu z mleka krowiego bez laktozy lub wegańskiego jogurtu. Zachęcamy jednak do spróbowania sosu w wersji 100% roślinnej.

Składniki:

Bataty umyj i wyszoruj szczoteczką, możesz je także obrać. Pokrój w paseczki na kształt frytek i przełóż do miski. Wlej oliwę oraz wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj, odstaw na 20 minut. Po tym czasie przygotuj blaszkę do pieczenia, ułóż frytki tak, by nie nachodziły na siebie. Ziemniaki piecz w 200C przez ok. 25 minut.

Wegański sos a’la serowy – Składniki

Jak przygotować wegański sos serowy?

Ugotowane, pokrojone ziemniaki włóż do blenedera lub wysokiego naczynia, dodaj przyprawy, olej i bulion lub wodę. Całość dokładnie zmiksuj.

Zachęcamy do eksperymentowania z przyprawami – możecie dodać do sosu rozmaryn, tymianek, kurkumę czy kumin.